El Ball de Diables del Prat de Llobregat neix de la voluntat d'apropar la cultura tradicional catalana provinent del món del foc a la seva població. És amb aquesta motivació que a l'estiu del 2017 un grup de joves pratencs van pensar a crear un grup de foc, d'un model diferent de l'existent, per ampliar el ventall de representació de la cultura de l'espurna i la flama al Prat de Llobregat. En ell es van aglutinar joves procedents de diferents àmbits del teixit social local tenint sempre com a referència aquells que ja varen portar la cultura del foc al municipi per primer cop l'any 1983. Aquesta entitat té els seus fonaments en el model tradicional de foc: el Ball de Diables.
El Ball de Diables del Prat té els seus fonaments en el model tradicional de foc. Pel que fa a la percussió d'aquest, es caracteritza per l’ús de tambors de membrana de pell com a únic instrument amb ritmes tradicionals. Si ens fixem en el vestuari veiem com és present una estricta uniformitat en tots els seus elements incorporant així el típic calçat català, les espardenyes d’espart.
Cada diable és portador d'una maça amb un sol punt de foc, però amb la capacitat d'incorporar un suport que ofereix la possibilitat de dotar-la de dos punts de foc més. Aquesta maça representa un element característic de la nostra població: la carxofa, pròpia del Parc Agrari del Baix Llobregat. En canvi, el Llucifer i la Diablessa llueixen un ceptrot cadascú, amb 5 i 3 punts de foc respectivament. Ambdós estan inspirats en formes geomètriques que evoquen els traçats lineals que caracteritzen els horitzons que troben en el paisatge pratenc. També aquests compten amb un sistema que permet canviar de forma independent cada punt de foc i així facilitar-ne la càrrega i descàrrega.
Un altre dels elements indispensables per tal de poder entendre el que suposa un Ball tradicional, és la implicació d’aquest en tot allò que té relació amb la població d’on és origen. D’aquesta manera no només s’entén aquesta relació en quant a participació sinó que també trobem un espai pel que fa a la crítica social, que queda perfectament representat en els versots que tenen lloc durant el transcurs del ball parlat.