Pàgina d'inici Actuacions Model Multimèdia Contacte

Carnaval

Dijous Gras

El Ball de Diables és l’entitat encarregada de donar la benvinguda durant la tarda del Dijous Gras al ninot Carnestoltes i els set Pecats Capitals, els protagonistes del Carnaval del Prat. Els acompanyen des que baixen de la carrossa al carrer Lleida fins als Jardins de la Pau amb els tambors i bengales vermelles. I allà, un cop acabat el pregó, els diables són els encarregats d’encendre el castell de focs artificials que dóna per iniciada la setmana amb més disbauxa de l’any.

Components del ball de diables del prat acompanyant el rei carnestoltes.
Paradeta del Ball de Diables en motiu de la diada de Sant Jordi.

Diada de Sant Jordi

23 d’Abril

L’entitat posa una paradeta al carrer Ferran Puig, un dels carrers més cèntrics de la ciutat, on durant el transcurs del dia s'hi celebra la diada de Sant Jordi amb moltes més paradetes d’altres associacions, llibreries, floristeries,...

Manifestem d’aquesta manera la nostra vinculació amb la cultura catalana veient amb bons ulls i ganes l’oportunitat ser partíceps de la celebració de la jornada de Sant Jordi. En aquesta ocasió la nostra presencia es dóna sense foc, ja que creiem que en un dia d’aquesta celebració de literatura i amor no hi té cabuda, així que a la nostra paradeta s’hi poden trobar diferents productes del Ball de Diables (samarretes, creuers, bosses de roba, mocadors,...), però alhora també tenim un espai per intercanvi de llibres amb l’adquisició d’un punt de llibre de l’entitat o un concurs literari en què es demanarà als participants que escriguin un fragment de versos que el primer serà llegit durant els versots diabòlics de la següent Festa Major del Prat.

Pratifolk

Principis de Maig

El Ball de Diables del Prat té els seus fonaments en el model tradicional de foc. Pel que fa a la percussió d'aquest, es caracteritza per l’ús de tambors de membrana de pell com a únic instrument amb ritmes tradicionals. Si ens fixem en el vestuari veiem com és present una estricta uniformitat en tots els seus elements incorporant així el típic calçat català, les espardenyes d’espart.

Un altre dels elements indispensables per tal de poder entendre el que suposa un Ball tradicional, és la implicació d’aquest en tot allò que té relació amb la població d’on és origen. D’aquesta manera no només s’entén aquesta relació en quant a participació sinó que també trobem un espai pel que fa a la crítica social, que queda perfectament representat en els versots que tenen lloc durant el transcurs del ball parlat.

Paradeta del Ball de Diables en motiu de la diada de Sant Jordi.
Paradeta del Ball de Diables en motiu de la diada de Sant Jordi.

Revetlla de Sant Joan

Nit del 23 al 24 de Juny

Organitzem conjuntament amb un grup de veïns del carrer Jaume Casanovas una revetlla popular que consisteix en un sopar on cadascú porta el seu propi menjar però posem unes graelles amb carbó disponibles perquè s’hi pugi fer el menjar aquell qui ho vulgui. El Ball de Diables, en aquest cas, s’encarrega de barra de begudes i de la posterior festa amb música fins ben entrada la matinada.

Creiem oportuna la creació d’un tipus de revetlla d’aquest model on tothom és benvingut i alhora celebrem de manera conjuntament la nit més curta de l’any amb el solstici d’estiu, una nit màgica on la flama de foc és protagonista arreu dels Països Catalans.

Sant Pere i Sant Pau

29 de Juny

Seguint el guió del nostre projecte inicial volíem recuperar una de les grans festes que va perdre la ciutat pratenca sota els patrons de Sant Pere i Sant Pau. És per això que plantegem, juntament amb altres entitats de municipi, que el Prat torni a gaudir d’una segona Festa Major, o la festa petita d’estiu.

Els actes que el Ball de Diables duu a terme giren al voltant del 29 de Juny, dia de St. Pere i St. Pau: una tronada a primera hora del matí prèvia a la cercavila organitzada per la Parròquia que acaba amb un lluïment quan la figura dels sants entren dins l’església. L’entitat té l’objectiu d’organitzar una Carretillada al vespre, després de la Diada de Castellers del Prat. La carretillada és un acte de foc propi dels Balls de Diables i que la població del Prat no ha viscut mai. Aquesta és entesa com una expressió de foc en un espai reduït durant uns 20 minuts aproximadament sense cap moment fosc sense foc, on els diables donen voltes en un cercle reduït i al centre d’aquest van sortint les figures de Llucifer i Diablessa amb forques carregades de pirotècnia que deixen una imatge espectacular de barreja d’elements pirotècnics de llum i colors.

Paradeta del Ball de Diables en motiu de la diada de Sant Jordi.
Nens i diables a la visita a les escoles.

Visita a les escoles

Setmanes abans de Festa Major

Des del Ball de Diables busquem la participació activa del públic, que era un els nostres objectius que ens vam marcar al formar l’entitat, per això creiem oportú ensenyar i apropar la cultura popular als més petits.

És per això que realitzem un seguit de visites a les escoles de la ciutat on, durant el temps que és possible segons el programa escolar, ensenyem als més menuts en que consisteix la nostra activitat. Així com que són els elements pirotècnics que utilitzem i quin són els riscos, perquè sàpiguen com interaccionar amb nosaltres també ballem amb ells i en ocasions hem arribat a realitzar una petita encesa de mostra. Aquestes visites les realitzem durant les dues setmanes prèvies a Festa Major per la proximitat dels dies més importants per les entitats de cultura popular on passen més temps al carrer. Hem escollit les 2 setmanes prèvies de Festa Major perquè les escoles treballant el programa de la festa i quins elements hi participen, així com per buscar més públic en els nostres actes.

Festa Major

Darrer cap de setmana de Setembre

El Ball de Diables dóna inici a la Festa Major amb la cercavila del dia 26, diada de Sant Cosme i Sant Damià que organitza la Cultural dels Sants Metges pels carrers del barri al que donen nom els copatrons de la ciutat i que acaba a la parròquia del mateix barri. El divendres de Festa Major comencen la celebració amb la cercavila lliure des d’un punt de la ciutat a determinar fins la zona on comença el cercavila d’inici que organitza la Federació El Nus, passant per la plaça Pau Casals. Durant aquest primer recorregut no s’encén cap petard i es té l’objectiu de mostrar a la ciutadania que la festa grossa del Prat ha començat. Just després del Cercavila Lliure té lloc el Cercavila d’Inici on el Ball de Diables va darrere del tot tancant el Seguici Popular amb les espurnes de les seves maces sota el toc de tambors tradicional. El darrer acte de divendres de Festa Major transcorre a la Plaça de la Vila amb l’Esclat de Festa on es realitza un lluïment cada any més espectacular abans del pregó. Després es realitza una encesa conjunta de tot el seguici alhora que sonen pels altaveus la Sardana de la Festa Major del Prat.

El dissabte de Festa Major es fan els Versots Diabòlics, es tracta de la representació del ball parlat on els diables fan crítica de temes de societat i de la política, ja sigui local, autonòmica o estatal a través de l’ús de la sàtira a peu de la Plaça de la Vila. En aquesta representació hi tenen un paper destacat el Llucifer i la Diablessa que exerceixen el paper dels dirigents del grup diabòlic, al que en darrer instant l’Àngel acaba donant una lliçó de bondat. Just després els diables realitzen una encesa de petards que representa el seu retorn cap a l’infern.

Els actes de Festa Major amb la participació del Ball de Diables del Prat acaben amb el Pratifoc, el correfoc amb lletres majúscules de la ciutat. Tot i no ser l’entitat organitzadora hi participa al ser l’acte de foc principal del cicle festiu del poble, així com un dels actes essencials de la Festa Major.

Imatge de la festa major del Prat.
Parada del ball de diables a la fira avícola.

Fira avícola

Mes de desembre

La nostra activitat al voltant de la Fira Avícola no té cap relació amb un acte de foc, sinó que participem d'un dels espais amb més afluència de la ciutadania pratenca per donar-nos a conèixer encara més i per aconseguir arribar al major nombre de gent possible. És per això que ens trobareu a la paradeta informativa de la Mostra d’Entitats així com a una paradeta a l’exterior on es poden adquirir els productes del Ball de Diables.

Campanades de Foc

Nit de Cap d'Any

Cada any son més les persones que es concentren a la plaça de la Vila per menjar el raïm de les campanades de Cap d’Any. El Ball de Diables realitza des del 2019 les 12 campanades amb 12 coets de tro i un cop entrat el nou any li donem la benvinguda amb un petit castell de focs. D’aquesta manera s’aconsegueix que els trons facin de campanades i la llum i els coets ocupin els primers minuts del nou any.

Focs d'artifici en motiu de l'entrada del nou any.

2020 - Ball de Diables del Prat de Llobregat